Åbent brev om servicekontrakterne i Syd- og Nordgrønland

7. december 2016

Forløbet omkring servicekontrakterne har fyldt utroligt meget i medierne de seneste uger. Frustrationerne er store hos flere parter. 

På Qaasuitsup Kommunias vegne skal jeg ikke bidrage til det, der desværre er ved at blive til et offentligt skænderi, men påpege, at vi er i Nordgrønland er bekymrede for de trafikale forhold navnlig omkring Qaanaaq, Upernavik og i Diskobugten.

Jeg er også bekymret for, at et meget væsentligt emne nu tilsyneladende kun diskuteres gennem pressemeddelelser. Det gør det svært at skelne mellem holdninger, beskyldninger og reelle fakta i denne sag, der betyder så meget for de grønlandske borgere, der ender med at blive direkte berørt. Der bliver gravet grøfter og måske råbt for højt ad hinanden, hvilket bestemt ikke gavner en fornuftig dialog.

Der er tydeligvis en kløft mellem alle involverede parter, både hvad angår den proces der har været fulgt, men også omkring fakta og juraen.

Jeg vil derfor indtrængende opfordre alle til at bidrage til, at sagen kommer tilbage på rette spor:

Lad os få klarlagt denne sag. Hvad er op og hvad er ned? Få en ekstern og uvildig part til at undersøge forløbet og komme med en redegørelse. Gerne meget hurtigt 

Lad os derefter alle mødes og få dette diskuteret under ordentlige former, både de bydende trafikoperatører, Nalaakersuisoq Martha Lund Olsen og os borgmestre. Lad os få fakta på bordet og give alle muligheder for at fremlægge egne synspunkter, vurderinger og bekymringer omkring servicekontrakterne og lad os lytte til hinanden.

 

Ole Dorph
Borgmester
Qaasuitsup Kommunia