Arbejde og uddannelse

Generelt 

Alle i Grønland skal have mulighed for at få en uddannelse og komme i arbejde. Det gælder også, hvis du har et vidtgående handicap. Igennem uddannelse får du nyttig viden, som du kan bruge resten af dit liv.

Med en uddannelse i hånden, bliver dine jobmuligheder også større. Og har du arbejde, kan du måske forsørge dig selv.

Kommunalbestyrelsen i din hjemkommune hjælper dig med at lave en handleplan.

 

Handleplan 

Har du et vidtgående handicap, skal kommunalbestyrelsen i din hjemkommune lave en handleplan, når du fuldfører folkeskolen. En handleplan er en beskrivelse af det forløb, du skal igennem for at få en uddannelse eller et arbejde.

Handleplanen skal laves i samarbejde med dig. Er du under 18 år, skal handleplanen laves i samarbejde med dem, som har forældremyndigheden over dig.

Handleplanen skal være færdig senest sidste skoledag.

Inden du kan få førtidspension, har kommunen pligt til at tilbyde dig både arbejdsprøvning og revalidering.

 

Arbejde 

Selvom du har et vidtgående handicap, har du ligesom alle andre mulighed for at søge arbejde og du er stadig omfattet af al anden lovgivning. Det betyder, at du f.eks. stadig skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis dit handicap tillader det.

Kan du ikke ansættes på almindelige vilkår på grund af dit handicap, skal arbejdsgiveren vurdere, om du kan ansættes på deltid eller på særlige vilkår.

Bemærk
Der er ingen overenskomster eller andre aftaler, der afgør om du kan ansættes på særlige vilkår på grund af dit handicap eller hvilke særlige vilkår du eventuelt kan ansættes på.

Relaterede artikler

Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet
Imaneq 4
Postboks 260
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
E-mail: iian@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl